OSNOVNA ŠOLA MIRANA JARCA
Ipavčeva 1
1000 Ljubljana
tel. 01/280 61 00

 

OBVESTILO O VPISU V SREDNJE ŠOLE

 

Dragi devetošolci!

 

1. Sporočamo vam, da je na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport objavljen Razpis za vpis v programe nižjega, srednjega poklicnega in srednjega strokovnega izobraževanja ter gimnazij: https://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo/. Še posebej je za vas aktualna Priloga I, stran 19‒22 , kjer je seznam srednjih šol v Osrednjeslovenski regiji s številom vpisnih mest. Priloga je dostopna tudi tukaj.

 

2. Vsem učencem svetujemo, da si skupaj s starši podrobno pogledate spletne strani šol, v katere se želite vpisati oz. vas zanimajo.

 

3. Informativni dnevi so predvideni v:

- petek, 11. februarja 2022, ob 9. in 15. uri ter

- soboto, 12. februarja 2022, ob 9. uri.

 

Učenci, ki letos končujete osnovnošolsko obveznost, boste namesto pouka imeli možnost sodelovanja na informativnih dnevih, v okviru katerih si boste pridobili informacije o vpisu. Šole bodo svoje predstavitve izvedle na virtualni način oz. s spletno predstavitvijo. Bodite pozorni, nekatere šole imajo predstavitev programov ob drugih urah, kot so splošno predvidene.

Na spletni strani ministrstva je objavljen seznam srednjih šol in njihovi pogoji za udeležbo na informativnih dnevih: https://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo/. Osrednjeslovenska regija se začne pri vrstici 67. Poleg je tudi zbirnik informativnih dni v dijaških domovih.

Devetošolci, obiščite tri izbrane srednje šole, osmošolci pa izkoristite priložnost v petkovem popoldanskem terminu ter sobotnem dopoldanskem.

 

4. Med 21. in 24. marcem bomo z učenci skupaj izpolnjevali prijavnice za vpis v srednje šole.

 

 

 

 

Želimo vam uspešno izbiro.

šolska svetovalna služba

 


 

VPIS V SREDNJE ŠOLE

Na šoli poskušamo v čim večji meri informirati devetošolce in jim svetovati izbiro srednje šole glede na zanimanje in šolski uspeh posameznega učenca. Sodelujemo s CIPS Ljubljana (Center za informiranje in poklicno svetovanje, ki deluje pod okriljem Zavoda RS za zaposlovanje), z ljubljanskimi srednjimi šolami in Gospodarskim razstaviščem, ki organizira Informativo (Vseslovenski sejem izobraževanja, štipendiranja in zaposlovanja, ki poteka vsako leto meseca januarja).

Vpis učencev v srednje šole poteka meseca aprila za prihodnje šolsko leto. Vpis organiziramo v šoli, saj želimo starše razbremeniti dodatnih skrbi.

Predvidoma meseca junija vsako leto se lahko bodoči dijaki potegujejo za različne vrste štipendij. Vse informacije o štipendijah lahko dobite na spletni strani Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije.

 POKLICNA ORIENTACIJA

 

Pred učenci zaključnih razredov, ki so v obdobju mladostništva, se pojavlja veliko vprašanj, vezanih na prihodnost. Mladostniki si tako zastavljajo vprašanja, kot so, kdo sem, kaj želim početi v prihodnosti, kaj me veseli, katero šolo naj izberem, itd.

 

Nekateri izmed njih se bodo že ob koncu osnovne šole odločili za poklic oziroma poklicno področje, drugi bodo z nadaljevanjem šolanja na gimnaziji odločitev glede poklicnega področja za nekaj let odložili.

 

Izbira poklica oz. srednje šole pa je v vsakem primeru zelo pomembna odločitev za vsakega devetošolca. Ne pride kar sama od sebe, za sprejetje le-te je potrebno dobro poznati samega sebe, prav tako pa tudi pridobiti veliko informacij o različnih možnostih izobraževanja, značilnostih posameznih poklicev in poklicnih področij.

 

Pri usmerjanju in sprejetju odločitve so vam lahko v veliko pomoč starši, svetovalna služba na šoli ter informacije, ki jih lahko pridobite na spodaj navedenih spletnih straneh.

 

Več...

 
(C)2010 - Osnovna šola Mirana Jarca Ljubljana - Kopiranje vsebine ali delov vsebine prepovedana - Prijava