OSNOVNA ŠOLA MIRANA JARCA
Ipavčeva 1
1000 Ljubljana
tel. 01/280 61 00

 

OBVESTILO O VPISU V SREDNJE ŠOLE

Dragi devetošolci,

 

obveščamo vas, da je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) poslalo nov rokovnik, v katerem so predstavljeni popravljeni roki, vezani na vpis v srednje šole.

Do njega lahko dostopate preko spodaj navedene spletne povezave:

 

https://www.gov.si/novice/2020-04-20-ministrstvo-izdalo-nova-rokovnika-za-vpis-v-srednje-sole-in-dijaske-domove-za-solsko-leto-20202021/

 

Datumi, ki so pomembni za vas, so naslednji:

 

* nov rok za oddajo prijav za vpis je 11. maj (prej je bil to 2. april). Prijavnice, ki so že poslane, so veljavne in bodo upoštevane.;

* preizkusi nadarjenosti na srednjih šolah bodo potekali med 1. 6. in 6. 6. (npr. umetniška gimnazija itd.);

* rok za prenos prijave iz kakršnegakoli razloga je do 16. 6. 2020 do 14. ure (za prenos prijave se obrnite na SŠ, kamor ste poslali prvotno prijavnico)

* šole, ki bodo imele omejitev vpisa, bodo slednje sporočile do 26. 6. 2020

* spodnje meje točk 1. izbirnega kroga bodo na spletni strani MIZŠ objavljene 6. 7. 2020;

* vpis v SŠ bo potekal med 30. 6. in 6. 7. 2020 (na povabilo SŠ).

 

 

Če boste imeli kakšno vprašanje ali dvom vam je šolska svetovalna služba (Klara Ogrizek, Špela Seifert) na voljo, da vam pomaga najti odgovor.

 

Lep pozdrav

 

Klara Ogrizek, ŠSD

 

 


 

VPIS V SREDNJE ŠOLE

Na šoli poskušamo v čim večji meri informirati devetošolce in jim svetovati izbiro srednje šole glede na zanimanje in šolski uspeh posameznega učenca. Sodelujemo s CIPS Ljubljana (Center za informiranje in poklicno svetovanje, ki deluje pod okriljem Zavoda RS za zaposlovanje), z ljubljanskimi srednjimi šolami in Gospodarskim razstaviščem, ki organizira Informativo (Vseslovenski sejem izobraževanja, štipendiranja in zaposlovanja, ki poteka vsako leto meseca januarja).

Vpis učencev v srednje šole poteka meseca aprila za prihodnje šolsko leto. Vpis organiziramo v šoli, saj želimo starše razbremeniti dodatnih skrbi.

Predvidoma meseca junija vsako leto se lahko bodoči dijaki potegujejo za različne vrste štipendij. Vse informacije o štipendijah lahko dobite na spletni strani Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije.

 POKLICNA ORIENTACIJA

 

Pred učenci zaključnih razredov, ki so v obdobju mladostništva, se pojavlja veliko vprašanj, vezanih na prihodnost. Mladostniki si tako zastavljajo vprašanja, kot so, kdo sem, kaj želim početi v prihodnosti, kaj me veseli, katero šolo naj izberem, itd.

 

Nekateri izmed njih se bodo že ob koncu osnovne šole odločili za poklic oziroma poklicno področje, drugi bodo z nadaljevanjem šolanja na gimnaziji odločitev glede poklicnega področja za nekaj let odložili.

 

Izbira poklica oz. srednje šole pa je v vsakem primeru zelo pomembna odločitev za vsakega devetošolca. Ne pride kar sama od sebe, za sprejetje le-te je potrebno dobro poznati samega sebe, prav tako pa tudi pridobiti veliko informacij o različnih možnostih izobraževanja, značilnostih posameznih poklicev in poklicnih področij.

 

Pri usmerjanju in sprejetju odločitve so vam lahko v veliko pomoč starši, svetovalna služba na šoli ter informacije, ki jih lahko pridobite na spodaj navedenih spletnih straneh.

 

Več...

 
(C)2010 - Osnovna šola Mirana Jarca Ljubljana - Kopiranje vsebine ali delov vsebine prepovedana - Prijava