OSNOVNA ŠOLA MIRANA JARCA
Ipavčeva 1
1000 Ljubljana
tel. 01/280 61 00

 

Obisk urednika slovenske radijske oddaje v Argentini
Ponedeljek, 13 November 2023 18:12

V petek, 10. 11. 2023, nas je na šoli obiskal argentinski Slovenec Mirko Vasle. Danes je upokojeni novinar in aktivni urednik slovenke radijske oddaje v Argentini Okence v Slovenijo. Rodil se je slovenskim staršem v Buenos Airesu, ki sta doma vedno govorila slovensko. Pri dvajsetih letih je prvič prišel v Slovenijo in spoznal sorodnike ter preizkusil svoje znanje slovenščine z naravnimi govorci. Njegovo znanje slovenščine se nam zdi odlično. Od takrat je bil v Sloveniji še 12-krat. Družino si je ustvaril v Argentini, vendar mu srce bije za Slovenijo ... in argentinski nogomet. Pozdravil nas je tudi po šolskem radiu in se fotografiral s fanti med igro nogometa. Povedal je še mnogo zanimivih, smešnih, strašljivih stvari ... Zagotovo ga še kdaj povabimo ...

 

Devetošolci z učiteljicama Tanjo in Ireno

 

 
Pohod — Radensko polje, 30. september 2023
Nedelja, 22 Oktober 2023 22:42

V soboto zjutraj smo se s skupino otrok planinskega krožka odpravili na pohod. Tokrat smo raziskali Radensko polje, v bližini Grosuplja. Naravoslovno in kulturnozgodovinsko bogato območje Slovenije smo skupaj z vodiči raziskovali po osem kilometrski dolgi poti. Odkrivali smo zanimive točke, kot so kraški osamelec Kopanj, poplavni gozd, jamski sistem zatočnih jam in center varstva narave Žabja hiša.

Utrinke pohoda si lahko ogledate v spodnji povezavi.

https://video.arnes.si/watch/5l6dgkqx9xlq

Cencič Evald in Veronika Szillich

 
Junaki prijaznosti
Ponedeljek, 02 Oktober 2023 08:49

Tukaj si lahko ogledate video o Junakih prijaznosti.

 
Pomagajmo živalim
Ponedeljek, 02 Oktober 2023 08:28

Otroci se vse bolj zavedajo problematike zapuščenih in zlorabljenih živali. Pogosto pripovedujejo o zanemarjenih psih, ki životarijo na verigah, brez vode, hrane in primernega zavetja. V njihovem pripovedovanju je čutiti empatijo, hkrati pa tudi nemoč, ker ne vedo, kako pomagati.

Več ...
 
(PO)OSTANI JUNAK/JUNAKINJA PRIJAZNOSTI!
Četrtek, 28 September 2023 22:02

Biti junak ni kar tako.

Junaki prijaznosti imamo na šoli pomembno nalogo: nekomu polepšati dan.

Kako smo to počeli v preteklem šolskem letu?

https://www.youtube.com/watch?v=FXAoX5cJjaI

Pri interesni dejavnosti bomo v letošnjem šolskem letu sodelovali s starejšimi občani, z vrtcem, Gasilsko brigado Ljubljana, Zavodom za gluhe in naglušne ter z bolnišnično šolo. Na šoli bomo izdelali pripomočke za učenje, lepšali šolo s prijaznimi plakati, priskočili na pomoč učencem tujcem, organizirali dobrodelne akcije, se povezovali z mlajšimi učenci, starši, dedki in babicami. Skupaj bomo kreirali ideje, kako razveseliti druge ...

Idej nam ne manjka! Pridi in prispevaj jih še ti.

S prvo akcijo »SVETOVNI DAN ŽIVALI« pričnemo že v torek (dobimo se ob 13.30 v učilnici 405), ko bomo pekli piškote za male živali.

Pridruži se nam in dokaži, da prijaznost dela čudeže!

Klara, Adrijana in Ana, mentorice Junakov prijaznosti

 
Boštjan Gorenc Pižama pri nas ...
Ponedeljek, 25 September 2023 15:14

V novo sezono branja smo tokrat vstopili z vsestranskim pisateljem in prevajalcem Boštjanom Gorencem Pižamo. Starejšim učencem je razkril skrivnosti o slovenskih klasikih, o katerih se še učiteljicam slovenščine ni niti sanjalo. In da zgodovina interneta sega dlje, kot smo doslej mislili. Mlajšim učencem je predstavil literarne junake, ki so plod njegove domišljije ali pa sad izvrstnih prevodov. V naši knjižnici na lestvici najbolj priljubljenih knjig že vrsto let kraljujeta tudi zaradi vrhunskega prevoda Pasji mož in Kapitan Gatnik.

Za slovo smo slišali pravljico o Pozabljivi kapici. A tega srečanja zagotovo ne bomo pozabili ...

Simona Perovšek Moravec, knjižničarka

 

 


 
Naj bralec šolskega leta 22/23 je
Nedelja, 10 September 2023 21:25

Naj bralec šolskega leta 22/23 je

 

Taras Grbić.

 

Iskrene čestitke!

 
TUDI PETEK JE VČASIH NOV ZAČETEK …
Nedelja, 10 September 2023 21:21

Prvi šolski dan je vedno nekaj posebnega, zlasti za prvošolce in prvošolke. To je trenutek, ki označuje začetek novega poglavja v svetu izobraževanja. Že tako poseben dan smo polepšali dogodkom v dvorani, na katerem smo slavnostno sprejeli učence in učenke prvih razredov. V svet znanja, branja, prijateljevanja in smejanja jih je pospremil vsestranski pisatelj Žiga X. Gombač, na varne šolske poti pa g. policaj.

Srečno, dragi prvošolci!

 


 
Zaključna prireditev
Petek, 30 Junij 2023 09:42

Ob zaključku šolskega leta smo na zaključni prireditvi ob dnevu samostojnosti in enotnosti pripravili tudi Slovizijo, na kateri so se z različnimi točkami predstavili učenci od 1. do 9. razreda. Točke so bile plesne, pevske, dramske ipd. Zmagali so učenci 2. B razreda s pevsko točko Metulj Maj.

Utrinke Slovizije si lahko ogledate v spodnji povezavi.

https://video.arnes.si/watch/g0g961k7h8sr

 
Eksperimentalne delavnice
Sreda, 21 Junij 2023 09:25

Konec maja smo učenci izbirnega predmeta 'Poskusi v Kemiji' izvajali kemijske poskuse za prvošolce. Učenci smo predstavili in izvedli veliko zanimivih in zabavnih poskusov ter spoznali prvošolce z najpomembnejšimi načeli izvajanja poskusov in kemije same. Poskusi so bili enostavni in vsesplošni, predvsem zato, da bi naši zvesti gledalci razumeli dogajanje. Izvajanje poskusov je nadzirala naša mentorica Tadeja Klenar. Dogodek je potekal nemoteno in je (upamo) polepšal dan učencem 1. a in 1. b razreda.

Utrinke naših poskusov si lahko ogledate v spodnji povezavi.

https://video.arnes.si/watch/31q8rp0r9mnk

Tolja Polanc, 8. c

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
(C)2010 - Osnovna šola Mirana Jarca Ljubljana - Kopiranje vsebine ali delov vsebine prepovedana - Prijava