OSNOVNA ŠOLA MIRANA JARCA
Ipavčeva 1
1000 Ljubljana
tel. 01/280 61 00

 

SVETOVNI DAN VODA, 22. MAREC
Torek, 05 April 2022 06:25

Tema letošnjega svetovnega dne voda je bila Podzemna voda: Skrito naj postane vidno.

Letošnji svetovni dan voda je pod drobnogled postavil podzemno vodo. Geslo Skrito naj postane vidno naj bi nas spodbudilo, da se zavemo pomena podzemnih voda. Čeprav je daleč od oči in skrita pod površjem, je ta skriti zaklad izjemnega pomena za naše življenje. Tudi za nas Slovence, saj je za kar 95 % našega prebivalstva to vir pitne vode. Čeprav skrita, pa podzemna voda ni neobčutljiva na naša dejanja. Zaradi njene prekomerne rabe in onesnaževanja marsikje izgubljamo življenjsko pomemben vir pitne vode.

Na naši šoli smo imeli letos kar svojo temo: Varčujmo z vodo danes, ko jo še imamo.

 

Nekatere nas je tema prevzela in razmišljali smo o vodi. Vsak na svoj način. Nekateri smo v želji, da zaščitimo najpomembnejši življenjski vir, sklenili čisto prave zaščitniške ukrepe. Enega takega je pred leti sprejel tudi naš hišnik, Bojan Leben. Ob tej priložnosti se mu za to zahvaljujemo. Več o ukrepu pa nekoliko kasneje.

Vsaka dobra stvar ima svoj začetek in tudi mi smo začeli na začetku.

  1. Junaki prijaznosti so se hitro lotili dela in s svojimi prispevki obogatili razstavo o vodi v šolskem predprostoru
  2. Z junaki prijaznosti smo razmislili, kako naj ocenimo dnevno porabo pitne vode na šoli. Junaki prijaznosti so hiteli po šoli sem in tja in prešteli vse in vsako pipo, splakovalnike, tuše, spraševali in motili kuharice med delom, ocenili, kolikokrat zaženemo pralna stroja in pomivalni stroj, koliko časa so odprte pipe v kuhinji v času kosila itn. Ko so junaki prešteli, smo seštevek množili s povprečnimi ocenami porabe za posamezne vodne akcije ter pod črto zapisali, da na dan porabimo 16.150 litrov vode. Ojoj, toliko! Držali smo se za glave in močno upali, da smo se kje zmotili.
  3. Pogosto, ko ne vemo več, kaj bi, za pomoč prosimo našega hišnika in tudi tokrat smo ga. Prosili smo ga, naj dnevno porabo pitne vode odčita z glavnega šolskega ventila.
  4. V šoli smo res redko veseli nižjih ocen. Tokrat pa smo se nižje porabe prav razveselili. Povprečna dnevna poraba pitne vode na šoli je namreč 8.000 litrov. Lahko bi bila tudi večja, a je naš hišnik že pred časom nekoliko zmanjšal pretoke vode na šolskih pipah. Mi manjšega pretoka ne občutimo, hkrati pa prihranimo nekaj vode. Bravo, hišnik!
  5. Nekaj izdelkov učencev naše šole na šolsko temo Varčujmo z vodo danes, ko jo še imamo, razstavljamo v galeriji. V galeriji so izdelki učencev 1. A, 1. B, 2. A, 4. B, 5. B razreda in junakov prijaznosti.
  6. Obveščamo, da bomo iz kapljic, ki so krasile šolske hodnike in so jih z učenci izdelale učiteljice Jana, Irena in Lea, izdelali spominčice, z njimi okrasili šolo ter se veselili pomladnega časa.

Ponosni smo nase, ker mislimo, da vemo, da je voda bogastvo. Ne želimo, da doživimo, kot pravita kitajski in slovenski pregovor:

VREDNOSTI VODE NE POZNAMO, DOKLER SE VODNJAK NE POSUŠI.

PRAVI OKUS VODE SPOZNAMO ŠELE V PUŠČAVI.

 

M. Rednak Gradišek

3. 4. 2022

 
(C)2010 - Osnovna šola Mirana Jarca Ljubljana - Kopiranje vsebine ali delov vsebine prepovedana - Prijava