OSNOVNA ŠOLA MIRANA JARCA
Ipavčeva 1
1000 Ljubljana
tel. 01/280 61 00

 

SVETOVNI DAN VODA, 22. MAREC
Petek, 18 Marec 2022 07:27

Reka Soča

 

Zaloge vode po svetu se hitro krčijo. Pitna voda predstavlja le še odstotek celotne količine vode na planetu. Danes živi na Zemlji 7,7 milijarde ljudi. Svetovno prebivalstvo naj bi do leta 2050 naraslo še za 2 milijardi. Z naraščanjem svetovnega prebivalstva skokovito narašča tudi poraba pitne vode.

 

Svetovni dan voda je bil predlagan leta 1992 na konferenci Združenih narodov v Riu de Janeiru. V vseh teh letih je svetovni dan vode namenjen opozarjanju širše svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov.

 

Vsi dobro vemo, da brez vode ni življenja, pa vendar je ravnanje ljudi s pitno vodo iz leta v leto bolj skrb vzbujajoče.

 

Eden izmed razlogov za pomanjkanje pitne vode so tudi velike izgube pitne vode na poti od zajetja do končnega porabnika.

Vsak prebivalec naše države v povprečju porabi nekaj več kot 100 l vode na dan. Ste vedeli, da se večina te vode se porabi za:

  • izpiranje stranišč,
  • pranje perila,
  • pomivanje posode in kuhanje,
  • pranje avtomobilov,
  • spiranje dvorišč in cest.

Je mogoče, da največ pitne vode vsak izmed nas v dnevu porabi prav za spiranje stranišča? Da, tako govorijo statistični podatki.

Vabim vas, da v tednu pred Svetovnim dnevom vode razmišljate tudi o šolski temi tokratnega svetovnega dneva vode.

TEMA: VARČUJMO Z VODO DANES, KO JO ŠE IMAMO.

Oglejte si aktivnosti, ki bodo v marcu potekale na šoli. Pridružite se in povejte, kako naj z vodo varčujemo danes, ko jo še imamo.

M. Rednak Gradišek



Aktivnosti na šoli:

 

1. Obvestilo o svetovnem dnevu vode na šolski spletni strani

2. RAZSTAVA: V predprostoru bomo razstavili slikovni material o vodi in nekaj likovnih nalog z motivom Pokrajina z vodo, pokrajina brez vode

3. Svetovni dan vode ima vsako leto neko temo. Na šoli pa imamo še šolsko temo:

VARČUJ S PITNO VODO DANES, KO JO ŠE IMAMO

4. LITERARNO LIKOVNI NATEČAJ: Vabimo vas, da sodelujete s svojimi literarnimi in likovnimi deli. Ustvarjajte in prispevajte svoje izdelke k šolski temi: VARČUJ S PITNO VODO DANES, KO JO ŠE IMAMO

Prispevke bomo razstavili na šolskih hodnikih.

5. RAZISKOVALNA NALOGA: Koliko pitne vode porabimo na šoli v enem dnevu?

Raziskovalnega dela so se lotili Junaki prijaznosti in ocenili, koliko vode porabimo na naši šoli v enem dnevu. S pomočjo gospoda Bojana Lebna bomo dnevno porabo pitne vode na naši šoli preverili s pomočjo vodnega števca, zapisali poročilo ter primerjali oceno Junakov prijaznosti z dejansko porabo pitne vode na dan.

6. VODA PRI NAS DOMA: Raziskovalno delo v domačem okolju

Opazuj in oceni, kdo v družini je najbolj iznajdljiv pri varčevanju s pitno vodo. Varčevalne predloge bomo zbrali in jih objavili na šolski spletni strani.

 

7. KAPLJICE V AVLI: Dekoracija hodnika pred jedilnico s kapljicami.

Prostor bomo okrasili s preprostim okrasnim izdelkom, ki je dovolj enostaven, da ga lahko izdelajo tudi najmlajši učenci.

 

8. Zvoki za sproščanje: Šumenje vode, šolski radio

 
(C)2010 - Osnovna šola Mirana Jarca Ljubljana - Kopiranje vsebine ali delov vsebine prepovedana - Prijava