OSNOVNA ŠOLA MIRANA JARCA
Ipavčeva 1
1000 Ljubljana
tel. 01/280 61 00

 

Starševski nadzor nad računalniki, internetom in pametnimi telefoni


Dejstvo je, da je nemogoče biti ves čas ob otroku in ga nadzorovati, ko ta uporablja pametni telefon, računalnik oz. internet. Starši ste pogosto tudi še v službi, ko vaši otroci pridejo domov iz šole in tako lahko nenadzorovano uporabljajo vse zgoraj našteto. Poleg tega so nekateri otroci navihani in se tako, na primer pozno ponoči, skrivaj vtihotapijo na računalnik, samo da bi igrali računalniške igrice ali klepetali s prijatelji. V takšnih primerih prav pride programska možnost nadzora in/ali omejevanja uporabe pametnega telefona, računalnika kot tudi interneta ...


Omejevanje uporabe računalnika in interneta omogočajo že nekateri operacijski sistemi, npr. Windows, Linux, Mac OS ... V ta namen so na tem mestu podane povezave do vodičev za nastavitev starševskega nadzora nad računalniki z operacijskim sistemom:


Windows 7 (omogoča časovno omejitev uporabe računalnika, blokiranje želenih aplikacije, igre),

Windows 10 (omogoča časovno omejitev uporabe računalnika, poročilo o otrokovi spletni dejavnosti, blokiranje želenih aplikacij, iger, neprimernih spletnih mest, obvezno potrdilo staršev za nakup v trgovini Microsoft Store),

Linux (omogoča blokiranje neprimernih vsebin na spletu, časovno omejitev uporabe interneta).


Internet lahko v primeru domačega omrežja omejujete tudi s pomočjo usmerjevalnika oz. routerja, vendar priporočamo, da vam to nastavijo strokovnjaki, saj nastavitev ni povsem enostavna.

Otroci uporabljajo pametne telefone za brskanje po spletu, igranje iger, za pogovore, izmenjavo fotografij preko družabnih omrežij z ljudmi, ki jih poznajo, in tudi s tistimi, ki jih še nikoli niso srečali. Starši pa ste s tem v skrbeh, kako otroku zagotoviti svobodo za razvoj in mu sočasno zagotoviti varnost. Zato številni starši razmišljajo/te o uvedbi aktivnejšega nadzora nad otroki z uporabo aplikacij za starševski nadzor, ki jih je mogoče naložiti na svoj in otrokov pametni telefon.

Strokovnjaki so že razvili aplikacije starševskega nadzora, ki jih je mogoče najti v Google Play trgovini (pa tudi App Store na iPhone in iPad). Aplikacije nudijo različne možnosti in stopnje starševskega nadzora. Nekatere aplikacije omogočajo nadzor nad lokacijo gibanja telefona in določitev območij gibanja ter obveščajo, kdaj je prišel ali odšel iz določenega območja. Druge aplikacije omogočajo nadzor nad samo uporabo pametnega telefona, spet druge pa beležijo opravljene klice, prejete in poslane SMS-e, čas uporabe posameznih iger in aplikacij (Facebook, Viber, Snapchat …), obiskanost posameznih spletnih strani … Zato podajamo povezavo do člankov, kjer so predstavljene aplikacije za nadzor:


vsebin pametnih telefonov (dostop do klicev, poslanih SMS-sporočil, omejitev dostopa do spletnih strani, časovne omejitve),

uporabe pametnih telefonov (omejevanje klicev in SMS-sporočil, pregled nad časom delovanja posameznih aplikacij, zaklepanje aplikacij),

lokaciji pametnega telefona (GPS-sledenje lokaciji naprave).


Eni bolj priljubljenih aplikacij za nadzor nad mobilno napravo sta tudi aplikacija ScreenTime za mlajše otroke ter SecureTeen, za malo starejše, predvsem najstnike. Pri prvi od teh starši lahko določite, koliko časa lahko otrok gleda v telefon (torej je zaslon vklopljen) in kdaj lahko telefon sploh uporablja oziroma kdaj se zaslon izklopi (recimo ob devetih zvečer). Prav tako je mogoče določiti, do katerih aplikacij otrok nima dostopa ali ima dostop le ob določenem času. Starši lahko na svojem telefonu potem preverijo, katere aplikacije je otrok uporabljal oziroma ali je dostopal do spleta in katere strani je obiskoval. Druga od naštetih ves čas deluje v ozadju in sama blokira dostop do neprimernih vsebin na spletu. Starši prek spletne strani proizvajalca spremljajo otrokovo aktivnost, njegovo komunikacijo (SMS, klici, Facebook, Instagram), ugotovijo njegovo lokacijo ter določijo, katere aplikacije lahko uporablja oziroma do katerih spletnih vsebin lahko dostopa. Lahko celo preprečijo uporabo novo naložene aplikacije.


Otrokov pametni telefon je pri nas mogoče zaščititi tudi z aplikacijo A1 Guard (lahko onemogoča uporabo mobilnih podatkov, klice in pošiljanje SMS-sporočil, blokira določene spletne strani, časovna omejitev prenosa podatkov), ki jo nudi slovenski mobilni operater A1.


Pri uporabi aplikacij za nadzor pametnih telefonov je starše potrebno opozoriti, da je za delovanje večine teh aplikacij potreben dostop do internetne povezave, kar pa lahko vpliva na višino mesečnega računa. Zaradi uporabe aplikacij za nadzor pametnega telefona pride tudi do večje porabe energije (baterija telefona se hitreje prazni), lahko pa tudi do določenih drugih težav. Nujno potrebno se je zavedati problematike posega v otrokovo zasebnost:


1. Vdor v osebni prostor otroka: starši globoko posežejo v zasebnost otroka in vzpostavijo temeljit nadzor nad njegovim mobilnim telefonom. Pravice otrok so posebej zaščitene tudi na ravni konvencij: 13. člen Konvencije o otrokovih pravicah (OZN) pravi, da ima otrok pravico do svobode izražanja, ki vključuje svobodno iskanje, sprejemanje in širjenje vsakovrstnih informacij in idej, ne glede na meje, v ustni, pisni, tiskani ali umetniški obliki ali na katerikoli drug način po otrokovi izbiri.

2. Otroci se običajno družijo z vrstniki, kar pomeni, da se nadzor razširi na otroke, katerih starši niso dali dovoljenja za spremljanje (npr. poslušanje otrokovih pogovorov, snemanje s kamero telefona, branje SMS-sporočil). Takšne primere obravnava Kazenski zakonik v 137. členu, 138. členu in 139. členu.

3. Varnost osebnih podatkov: podatki se shranjujejo na strežniku ponudnika, katerega zaščita pred vdori ni znana. Potencialno obstaja možnost, da nekdo izvede vdor na strežnik ponudnika, pride do podatkov o otroku ter jih izkoristi za nasilna oz. druga kazniva dejanja (izsiljevanje, ugrabitev itd.). Otrok lahko postane, zaradi pretirane potrebe staršev po nadzoru, žrtev kibernetskega nasilja.

4. Najstniki so tehnično spretni in bodo hitro ugotovili, da so pod nadzorom, če bodo starši aplikacijo namestili na skrivaj. Na ta način starši tvegajo porušitev zaupanja z otrokom. Najstniki lahko tudi na različne načine zaobidejo nadzor, tudi z namestitvijo aplikacij, ki ščitijo pred nadzorom.


Strokovnjaki so torej razvili različne samostojne aplikacije in programe za starševski nadzor. Ker je takšnih aplikacij in programov ogromno, si za lažjo izbiro ustrezne aplikacije oz. programa lahko pomagate s spletno stranjo, na kateri v formular vnesete podatke (naprava, operacijski sistem, starost otroka, jezik, cena), kot rezultat pa sistem izpiše seznam vseh aplikacij ali programov, ki zadoščajo vašim vnesenim podatkom.


Sodelovanje in zaupanje med starši in najstniki je zelo zahtevno in občutljivo iskanje ravnotežja: najstniki želijo čim več svobode, starši želijo čim večjo varnost. Uspeh je mogoče doseči le z varnimi in smiselnimi kompromisi.


VIR: safe.si

 
(C)2010 - Osnovna šola Mirana Jarca Ljubljana - Kopiranje vsebine ali delov vsebine prepovedana - Prijava