OSNOVNA ŠOLA MIRANA JARCA
Ipavčeva 1
1000 Ljubljana
tel. 01/280 61 00

 

Eduroam
Sreda, 04 Marec 2020 10:33

 

Osnovna šola Mirana Jarca nudi zaposlenim in učencem možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Le-ta je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes: http://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/pravila-uporabe-omrezja-arnes.html.

Omenjeno brezžično omrežje je bilo na šoli zgrajeno v okviru Programa nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju ali krajše Slovensko izobraževalno omrežje – 2020 oz. SIO-2020. Program je izvajal Zavod Arnes, v okviru Programa pa so vzgojno-izobraževalnim zavodom (VIZ) sofinancirali izgradnjo brezžičnih omrežij in nakup IKT opreme. Operacijo je delno financirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Operacija se je izvajala v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča učencem in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij (fakultete, knjižnice, srednje šole), vključenih v sistem Eduroam v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org). Omrežje je zasnovano tako, da lahko zaposleni ali učenci dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini) z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam. Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

 

Kako se povezati v omrežje Eduroam?

Podrobna navodila za povezavo do omrežja najdete na naslovu http://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/eduroam/navodila-za-povezavo/. Za dostop potrebujete podatke vašega osebnega AAI-računa, ki ste ga prejeli v šoli.

 

Ali naprave Wi-Fi škodujejo našemu zdravju?

Odgovor na to vprašanje lahko najdete v letaku ali brošuri projekta FORUM EMS.

 

 

Za več informacij se lahko obrnete na računalnikarja - organizatorja informacijskih dejavnosti na šoli.
 
(C)2010 - Osnovna šola Mirana Jarca Ljubljana - Kopiranje vsebine ali delov vsebine prepovedana - Prijava