OSNOVNA ŠOLA MIRANA JARCA
Ipavčeva 1
1000 Ljubljana
tel. 01/280 61 00

 

Obvestilo staršem
Ponedeljek, 05 Marec 2018 12:05

Obvestilo o pojavu škrlatinke

Spoštovani starši,

sporočamo vam, da se je na OŠ Mirana Jarca pojavila škrlatinka, in sicer pri enem učencu 1. razreda. V želji, da preprečimo morebitne dodatne okužbe, vam sporočamo naslednje ukrepe za preprečevanje in širjenje bolezni.

 

 

Škrlatinka je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija. Otrok se lahko okuži s kužnimi kapljicami iz ust bolnika s kašljanjem, kihanjem ali z neposrednim stikom z okuženo osebo. Manjšo vlogo pri širjenju okužbe ima posreden prenos preko okuženih predmetov (pribor, kozarci, zobna ščetka).

Škrlatinka je najpogostejša pri mlajših otrocih, vrh je običajno pri otrocih starih 4 leta.

Bolezenski znaki značilni za škrlatinko so:

vneto žrelo, vročina (običajno višja od 38,5 ° C) in izpuščaj, ki se običajno pojavi najprej na trebuhu in na prsih 12-48 ur po prvih simptomih, nato se razširi po vratu, rokah in nogah. Pri škrlatinki nikoli ni izpuščaja po obrazu, kar je zelo značilno. Izpuščaj sestavljajo zelo goste drobne rdeče pikice, dvignjene nad površino kože, ki dobi teksturo grobega brusnega papirja, če jo pogladimo. Izpuščaj se po enem tednu začne luščiti, predvsem je luščenje izrazito na dlaneh in podplatih.

Za večino ljudi je škrlatinka blaga bolezen. Bolezenski znaki po navadi minejo približno v enem tednu. Zapleti po škrlatinki so v današnji dobi izredno redki. Do njih pride zaradi širjenja bakterij, običajno se pojavijo v zgodnjem obdobju bolezni, kot gnojno vnetje v različnih predelih telesa. Poleg zapletov v obliki gnojnih vnetij, se lahko pojavijo tudi avtoimuni zapleti (negnojni).

Med njimi so najpogostejši akutna revmatska vročica in streptokokni glomerulonefritis.

Škrlatinko lahko učinkovito zdravimo z ustreznimi antibiotiki.

Če pri svojem otroku opazite bolezenske znake, ki so tipični za škrlatinko se takoj posvetujte z otrokovim izbranim zdravnikom, preden otroka napotite v vrtec/šolo.

Otroci, ki imajo škrlatinko ali streptokokno angino, ne smejo v šolo ali vrtec dokler ne mine 24 ur od začetka jemanja antibiotikov, če zdravnik ne odloči drugače.

Podrobnejše informacije dobite na straneh Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja.

 

S spoštovanjem

Danica Večerić, ravnateljica

 
(C)2010 - Osnovna šola Mirana Jarca Ljubljana - Kopiranje vsebine ali delov vsebine prepovedana - Prijava